Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Over Nico

OVER NICO

Waar het allemaal begon...

Geboren en opgegroeid rond Napels, bracht Nico zijn jeugd door met echte slow food. Familierecepten, met liefde en aandacht met de hand gemaakt, volgens tradities die generaties lang zijn doorgegeven. De geur van verse pasta en gebakken brood vulde het huis waar hij opgroeide, waar altijd wel iemand aan het koken was, en waar eten de lijm vormde die familie en gemeenschap bij elkaar bracht.

Vandaag brengt Nico een stukje van zijn thuis – met zijn eigen twist – naar Amsterdam, waar hij zijn workshops leidt met dezelfde passie en enthousiasme voor huisgemaakt eten. Hij creëert daarbij een unieke leer- en culinaire ervaring.

Net als alle Italianen kreeg Nico zijn liefde en passie voor koken van zijn Nonna. Als kind keek hij nauwlettend toe hoe ze polpette mengde en ze op afstand frituurde (en stal natuurlijk altijd de eerste). Langzaam begon hij haar te helpen en begon hij naar eigen zeggen aan Nonna’s informele kookschool, waar hij leerde creatief te denken en te werken met wat er op dat moment beschikbaar was, zonder iets te verspillen. Zonder twijfel is zij degene aan wie hij zijn creatieve geest te danken heeft.

Toen hij 18 was, werkte Nico fulltime en ging hij ook naar school. Het waren die jaren van hard werken in een lokale bakkerij waar Nico zijn eerste liefde in de keuken ontdekte: het deeg. ’s Avonds laat werken om het deeg voor de volgende dag klaar te maken en vroeg opstaan ​​om elke ochtend een compleet nieuw product te zien, fascineerde hem. Hij genoot van de veelheid aan creaties die mogelijk waren met zo’n eenvoudige set ingrediënten en was gefascineerd door de transformatie van het deeg ’s nachts. Naast zijn werk in de bakkerij begon Nico ook met catering, evenementen en verjaardagsfeestjes te verzorgen.

In 2012 verhuisde Nico naar Amsterdam en werkte hij in verschillende restaurants, waar hij zijn technieken verbeterde en ervaring opdeed in diverse keukens, waaronder Solo, Café Nassau en Scheepskameel. Gedurende deze tijd groeide hij zowel professioneel als persoonlijk, ontwikkelde hij zijn eigen stijl en benadering. Echter, hij voelde altijd dat er niet genoeg ruimte was voor creativiteit en experimentatie. Als een zeer energiek, creatief en proactief persoon voelde Nico de behoefte om uit de veilige muren van gevestigde restaurants te breken en zijn eigen weg te gaan. Zo begon Nico’s Trattoria vorm te krijgen, geïnspireerd door zijn jeugd, uit passie voor langzaam handgemaakt comfortvoedsel en de drang om zichzelf uit te drukken door middel van koken.

Met Nico’s Trattoria brengt Nico zijn professionele ervaring als chef-kok samen met zijn liefde voor authentiek, langzaam bereid Italiaans familievoedsel. Terwijl hij trouw blijft aan de klassiekers, experimenteert hij ook graag door zijn eigen draai te geven aan traditionele recepten, zoals zijn groene tagliatelle, die een verrassende smaakervaring biedt. Tijdens zijn workshops creëert hij de sfeer van zijn jeugdhuis, waar goed eten gedeeld werd in een vriendelijke, veilige en leuke omgeving, trouw aan zijn motto “maak pasta, maak vrienden”.

make pasta make friends